vineri, 4 octombrie 2013

CALAMARI PRAZITI RONDELE-Καλαμαράκια τηγανητά




 O mancare simplă și foc de gustoasă, aceste inele de calamar pane...eu le ador si familia mea la fel...bine eu care am trait mult in grecia e cel mai bun proaspat daca aveti daca  nu e bun si cel congelat...dar... calamarii trebuie marinati in apa minerala si un pic de tuica ..un paharel mic..si lasati asa c-am o ora...reteta e usoara daca sunt congelati...calamarii e cauciucos daca nu sti sa il gatesti..
CE NE TREBUIE....
1 kg de calamari,
făină,
2 ouă,
1 paharel de ouzo sau tuica
1 pahar de apa minerala
pesmet,
ulei pentru prăjit.
 pentru pane: făină cernută, ouăle bătute cu puțină apă (50 ml), pesmet.
Tăiați calamarii inele (cam 1/2 de centimetru, să zicem), treceți-le prin făină (scuturați bine excesul), ou bătut și pesmet.
Încingeți mult ulei într-un vas cu pereți înalți (ceaun, să zicem), sau, dacă aveți, în friteuză. 
aruncați o bucățică de pâine în uleiul încins: dacă după vreo 30 de secunde se ridică la suprafață frumos rumenită, e perfect. Dacă se arde, micșorați, dacă nu se rumenește, măriți flacăra sau mai așteptați să se încingă uleiul cum se cuvine.)
Prăjiți pe rând (câteva inele de calamar o dată) ca să nu scadă brusc temperatura uleiului. Scoateți-le după 1 minut, cu o lingură cu găuri, și puneți-le pe hârtie absorbantă. Păstrați-le la cald până sunt gata toate și serviți-le cu ce sos poftiți ..sau cum am facut eu cu varva..si au fost tare bune..si cel mai bun e lamaie stoarsa bine deasupra si putin ulei din cel de la prajeala peste ei..e deliciu daca sti cum sa-i gatesti..
Για να γίνουν τα καλαμαράκια μας τραγανά εξωτερικά και να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους, οι ειδήμονες λένε πως πρέπει να μαριναριστούν για αρκετή  ώρα (οι προτάσεις για μαρινάδα ποικίλλουν)  και να τηγανιστούν για ελάχιστη ώρα. Τηγανίζουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια, σε ροδέλες ή ολόκληρα, και τα απολαμβάνουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν συνοδευτικό σε λαδερά φαγητά και σε όσπρι


 Η δική μου πρόταση  (και παράπονα δεν έχω ακούσει)  είναι μαρινάρισμα σε σόδα- σκόνη ή αναψυκτικό-  με  ελάχιστη ποσότητα οινοπνευματώδους. Η προσθήκη ρακής ή ούζου στο μαρινάρισμα δίνει ευχάριστο άρωμα στα καλαμαράκια μας  και τα μαλακώνει. Σημαντικό όμως είναι να τηγανιστούν σε καυτό ελαιόλαδο και να καταναλωθούν αμέσως . Αν μείνουν, ακόμη και τα πιο καλοτηγανισμένα καλαμαράκια χάνουν σε γεύση και σε υφή. Παρόλο που αρκετές φορές - ειδικά όταν έχω μεγάλες ροδέλες- τα τηγανίζω και με χυλό (κουρκούτι), όταν είναι μικρά θεωρώ ότι χάνονται στο χυλό και προτιμώ το αλεύρι. 

Υλικά:

Καλαμαράκια ολόκληρα ή σε ροδέλες  (φρέσκα ή κατεψυγμένα) περίπου 1 κιλό
1 κούπα σόδα (αναψυκτικό) ή ένα κουταλάκι σόδα σκόνη
1 σφηνάκι ρακή ή ούζο
Ελάχιστο αλάτι
Περίπου 1 κούπα αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του
Λεμόνι για το σερβίρισμα.

Επί το έργον:
Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα τα αποψύχουμε μέσα στη συσκευασία τους, σε θερμοκρασία δωματίου. Τα καθαρίζουμε -φρέσκα ή κατεψυγμένα-  και τα πλένουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε σε μπολ και  προσθέτουμε την υγρή σόδα  και τη ρακή. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μία ώρα σ’ αυτό το διάλυμα και ιδανικά 2 ώρες. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά  και τα αλατίζουμε με λίγο αλάτι
Τα αλευρώνουμε  και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Βάζουμε σε τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και όταν κάψει αρκετά (μόλις αρχίσει να καπνίζει) βάζουμε λίγα λίγα τα αλευρωμένα καλαμαράκια. Αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό ελαιόλαδ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu