Ingrediente (pentru un butoi de 80 litri):
- 30-35 kilograme varză albă
- 2 verze roşii de dimensiune medie
- 50 linguri sare grunjoasă mare (aproximativ)
- 20 rădăcini de hrean
- 6 crengi de mărar
- 10 crenguţe de cimbru
- Spălaţi şi opăriţi bine butoiul, crucea şi piatra.
Pentru a păstra varza în lichid, în mod tradiţional, se foloseşte un suport din lemn – realizat de cele mai multe ori în formă de cruce – şi o piatră mare, plată, pentru a-l apăsa.
- Spălaţi mărarul şi cimbrul.
- Curăţaţi hreanul şi, dacă este prea gros, despicaţi-l în 2 sau în 4.
- Aşezaţi pe fundul butoiului un strat de mărar.
- Îndepărtaţi frunzele exterioare, ofilite, ale verzelor.
Folosiţi doar verze întregi, nelovite şi neîngheţate!
- Îndepărtaţi cu un cuţit bine ascuţit cotorul verzelor. Decupaţi-l pentru a obţine conuri.
- Umpleţi fiecare varză, în locul din care aţi îndepărtat cotorul, cu sare grunjoasă. Număraţi câte linguri sare aţi folosit.
- Stivuiţi verzele cu partea cu sare în sus.
- La mijlocul butoriului procedaţi la fel cu varza roşie.
Dacă nu aveţi varză roşie, puteţi folosi 2 rădăcini de sfeclă roşie. Dacă nu doriţi ca zeama de varză să aibă o culoare rozalie ci galbenă, înlocuiţi varza roşie sau sfecla cu 2-3 ştiuleţi de porumb.
- Intercalaţi hreanul şi crengile de cimbru printre căpăţânile de varză.
- După ce toată varza a fost aranjată, adăugaţi ultimele crengi de mărar.
- Lăsaţi varza până a doua zi fără apă.
- A doua zi adăugaţi crucea şi piatra peste varză şi umpleţi butoiul cu apă. Notaţi câţi litri de apă aţi folosit.
- După 2-3 zile varza trebuie pritocită: pentru uniformizarea conţinutului de sare, lichidul din interior trebuie omogenizat.
Există două modalităţi de a pritoci varza:
- Dacă aveţi un butoi cu robinet în partea de jos a butoiului – foarte util pentru a lua zeama de varză – luaţi lichid de la fundul butoiului şi turnaţi-l deasupra. Repetaţi operaţiunea de câteva ori.
- O altă modalitate rapidă de a omogeniza lichidul este de a introduce aer, cu ajutorul unui tub sau furtun de plastic, pe fundul butoiului.
- După ce lichidul a fost omogenizat, puteţi gusta şi completa cu sare. În mod normal, zeama de varză are 1 lingură zdravănă de sare grunjoasă la 1 litru de apă.
- Repetaţi operaţiunea de pritocire de încă 2 ori, la un interval de 3 zile.
- Varza este murată după o lună şi jumătate şi, dacă este murată corespunzător, se va păstra până în vara viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu