joi, 15 octombrie 2015

OREZ CU CARTOFII..2015..

2 cepe
2 ardei
2.3 cartofii
1 cana orez
Sare
Piper
Patrunjel
Ulei..
Se taie mare feliute toate legumele.se adaug uleiul si se da utin la foc mic

Apoi se adauga deasupra orezul..sos de rosii daca aveti sauce aveti rin bucatarie..condimentelese aduga apa sa le copleseasca..si se dau lafoc micpinase ufla orezul ..aroape gata se inchide si se mai lasa putin asa ..se sereste cald..chiar ca legume linga friptura sau..mancarica de post


miercuri, 9 septembrie 2015

ZACUSCA CU CIUPERCII FARA COACEREA LEGUMELOR

2 KG CIUPERCI
3 KG ROSII
2 KG CEAPA
2 KG MORCOVI
4 KG CAPIA
1 1/2 ULEI
SARE
PIPER
I LEG PATRUNJEL

AM DAT TOATE PRIN MASINA DE TOCAT CARNE
AM PUS CEAPA LA CALIT LA FOC MIC..AM ADAUGAT MORCOVUL..APOI MAI TIRZIU..CIUPERCILE..
ROSIILE LE/AM PUS SEPARAT LA FOC MIC SA SCADA ZEAMA..
AM ADAUGAT CAPIA..SI APOI ROSIILE..PIPERUL BOABE..SI PATRUNJELUL..APOI ROSIILE
LE/AM LASAT C/AM 5 ORE LA FOC MIC PINA INCEPE SA IASA ULEIUKL DEASUPRA..
LE.AM PUS IN BORCANE..SI LE/AM INTORC CU CAPACUL IN JOS UN MOD DE ETANSARE BUN..
ZACUSCA FARA COACEREA LEGUMELOR MI/A IESIT TARE GUSTOASA











luni, 24 august 2015

LEGUME LA FOC MIC


 Ca sa vedet cit de buna este aceasta salata asa zi.sa de mine ..face.ti ..
Am..vrut sa vad daca mai stiu cum se facea in copilaria mea de mama mea cind era post..
Deci...
2=3 ardei grasii
3 cepe
rosii citeva
Am pus si rosii galbene
Ardei capia..vreo doi
Sare
Piper
Patrunjel
Dovlecel unul marime normala


 Se taie totul asa ca de femeie in graba..se pune ulei si se pun toate acolo..la foc mic se face totul..in mijlocul lor o cana de apa..se sareaza ..piper..patrunjel..se acopera si la foc mic..se lasa pina tu faci alta treaba prin casa..eu dupa 20 de minute..am oprit.o si am si servit.o..
Extraordinara mi sa parut..
Se poate pune si alte legume,..cum vreti..
Sa aveti pofta..
Deci se poate postifoarte bine..sicumincareusoara defacut..
 O sq va mai scriu si alte retete la graba..si linga aceasta tocana de legume se pot praji si cartofii..muraturi..etc..se poate servi si cu peste..



joi, 20 august 2015

PITSA CU ALUAT DE PAINE..

 DIN ALUATUL DE PAINE RAMAS..AM INTINS ACEASTA FOAIE..AM PRESARAT..ROSII DATE PRIN MIXER..CIUPERCI FELII..SI LA CUPTOR..


Ingrediente:
  • 400 g faina
  • 30 g drojdie de bere
  • 1 lingurita zahar
  • 250 ml+3-4 linguri apa calda
  • 2 linguri ulei
  • sare
 SA STITI CA A IESTI CEVA FOARTE BUNE..




luni, 20 iulie 2015

PESTE PRAZIT CU CARTOFII NATUR



Spalam foarte bine macroul si-l portionam
Saram ,piperam,condimentam cu condimente pt peste stropim cu lamaie

 Si-l prajim pe ambele parti in baie de ulei
Scoatem pe un servet de hartie
Cartofii ii taiem cubulete de marime potrivita si-i fierbem in apa cu sare
Cand sunt fierti ii scurgem  si adaugam peste ei sare si piper dar si cubulete de unt.
Presaram cu patrunjel si servim alaturi de pestele prajit inainte

sâmbătă, 3 ianuarie 2015

CAFEAU SI BENEFICIILE EI ASUPRA ORGANISMULUI

Consumata in cantitati moderate (2-3 cesti pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii. Folosita pentru prima data in manastirile Etiopiei de la inceputul crestinismului, pentru diminuarea oboselii in timpul ceremoniilor religioase de lunga durata, cafeaua este in momentul de fata unul  din cele mai consumate produse care contin cofeina, alaturi de bauturi racoritoare  si ceai.
                             

Cum actioneaza cafeaua asupra organismului

Studii recente au evidentiat actiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Se pare ca aceasta imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si poate creea buna dispozitie.

Cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia, de aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.

Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2. Consumul de cafea nu influenteaza riscul bolilor coronariene si poate preveni calculii biliari la femei.


Compusii cafelei si rolul lor

Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.

Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.

Actioneaza asupra tubului respirator si este un  bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange.

Cofeina nu se regaseste insa numai in cafea, ci este o componenta importanta a ceaiului, a ciocolatei, dar si a bauturilor racoritoare sau energizante, precum si a unor medicamente pentru combaterea durerilor de cap, racelilor ori alergiilor. Cantitatea de cofeina din cafea variaza foarte mult, in functie de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau solubila, tare sau slaba).

Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in timp ce cantitati mai mari  (2-3 mg/ kg din greutatea corporala) determina o mai buna rezistenta la efort fizic. Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate, precum si riscul de suicid.

Aceasta se absoarbe rapid si se elimina la fel de repede din organism;    intr-un interval de 3-6 ore se reduce la jumatate cantitatea aflata in sange.


Contraindicatii

Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau  duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.

Cafeaua si cancerul

Studiile stiintifice nu au confirmat pana acum ca un consum de cafea pe o perioada indelungata ar putea provoca aparitia cancerului.

Dimpotriva, exista dovezi potrivit carora cafeaua ar avea un efect pozitiv - în functie de doza - asupra cancerului colorectal, posibil datorita reducerii acizilor bilei.

Cafeaua si sarcina

Consumata cu moderatie, cofeina nu are efecte asupra fertilitatii sau conceptiei si nici asupra ducerii saricinii la termen cu bine. Totusi, femeile insarcinate care beau cafea tind sa devina agitate si nervoase.
In plus, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului, un nutrient deosebit de important pentru o sarcina sanatoasa. Unele studii au aratat ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul de pierdere a sarcinii. Prin urmare, pentru a fi sigure ca veti purta sarcina fara incidente deosebite, e bine sa reduceti consumul de cofeina.


Cafeaua elimina celulita

Kilogramele in plus si celulita sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeia moderna. Ori, cofeina joaca un rol foarte important in combaterea acestor neplacute fenomene. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arata ca putem slabi consumand cafea, 300-400 de calorii putand fi arse in fiecare zi printr-un consum moderat.

Crema anticelulitica cu cafea

Si pentru a veni in sprijinul celor care vor sa scape de celulita, iata  si o  reteta eficienta pe care o puteti prepara chiar acasa: se amesteca zat de cafea cu ulei de masline si se obtine o pasta cu care se maseaza zonele corpului afectate de celulita.

Cafeaua si obisnuinta

Exista o diferenta semnificativa între obisnuinta si dependenta, desi adesea se face confuzie între cele doua.
Simptomele dependentei fizice de cafea includ pofta si nevoia de a creste cantitatile de substanta pentru a satisface aceasta pofta.In cantitati moderate, cofeina nu actioneaza asupra zonelor din creier
legate de dependenta.
Consumul exagerat insa, poate avea efecte negative:

  • tulburari la nivelul tubului digestiv cu arsuri si chiar dureri si spasme gastrointestinale;
  • palpitatii;
  • insomnii;
  • neliniste;
  • stari depresive;
  • tremur si slabiciune musculara.

 Lucia Comanescu