vineri, 11 noiembrie 2011

VARZA LA BORCAN






Ingrediente:

  3verze potrivite

  1legaturi de marar uscat 
-3 boabe de piper
o lingurita de cimbru

samanta de ardei iute / boia iute

o radacina mare de hrean 

1 mana de porumb 

sare grunjoasa

1. eu am pus putina varza repede sa o mancam inainte ca cea de la butoi sa fie gata...

2. Se spala apoi fiecare varza in parte si si se curata de frunzele vestejite.
Se scoate cotorul de la fiecare varza cu un cutit.

3. In locul cotorului se pune o lingura de sare grunjoasa si se aseaza intr-o galeata de plastic sau borcan de 16 litri. Incap cam 5 verze in fiecare borcan/galeata. Verzele se pun fie cu fata in sus fie fata in fata (consideram fata, locul umplut cu sare).
5. Se lasa varza 1 zi in borcan sau in galeata dupa ce in loc de capac se leaga gura borcanului cu o panza curata.

6. La sfarsit se pregateste saramura: la 1 litru de apa rece (apa rece, nefiarta) se pune cate o lingura de are. Daca aveti o oala mai mica (de 6 kg de exemplu), faceti atata saramura pana se umplu cele doua borcane/galeti. Deasupra verzelor, peste lichid, se pune un un capac, peste care se aseaza o piatra ca sa tina verzele acoperite permanent cu saramura. In prealabil in borcane/galeti s-au pus hreanul taiat felii, marar uscat, porumbul, piperul si cimbru.

7. Se lasa borcanele / galetile inca 4 zile timp in care varza incepe sa fermenteze. Nu uitati sa legati borcanele la gura cu o panza curata. Pe parcursul celor 4 zile varza se poate depozita in casa intr-un loc mai racoros, in camara, in subsol, dar e bine sa nu stea la caldura dar nici la ger. Nu se tin afara pentru ca vor fermenta mai greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu