miercuri, 20 iunie 2012

ULEIUL DE MASLINE..


Uleiul de masline contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati, acizi grasi saturati, trigliceride, clorofila. In general se foloseste uleiul curat obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie.
Uleiul de masline este drenor hepatic si biliar, ajuta la eliminarea calculilor si este un bun laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 linguri de ulei dimineata inainte de masa sau 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. In cel putin doua saptamani incep sa apara ameliorari vizibile.
Pe langa faptul ca este un tonic biliar, uleiul dizolva pietrele din bila.
Daca medicul constata ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fara sa se blocheze, se amesteca o jumatate de cesca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.
Alteori se poate posti doua zile inainte, band suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamai. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici.
Uleiul de masline ajuta de asemeni tubul digestiv, contribuind la vindecarea gastritei si a ulcerului.
Poate fi folosit si ca laxativ, luand o lingura seara la culcare.
Are proprietatea de a intarzia procesul de imbatranire, protejand inima si arterele, dizolvand chiagurile din vasele de sange, reducand colesterolul si tensiunea.
Poate fi folosit si sub forma de frectii pe corp si pe incheieturi. Chiar si copii rahitici si anemici pot beneficia de frectii ale corpului.
In cazul algiilor reumatismale, a nevritelor sau a entorselor se fac frectii cu ulei amestecat cu usturoi dat prin razatoare – o capatana de usturoi data prin razatoare pentru 200 g ulei de masline – si lasat la macerat 2-3 zile.
Contra caderii parului se fac frectii ale pielii capului cu ulei seara, timp de 10 zile.
Capul trebuie invelit in timpul noptii.
Fiind considerat ca un ulei al frumusetii, el face nu numai arterele mai suple dar si pielea mai stralucitoare. Uleiul de masline curata si inmoaie pielea, o hidrateaza si o regenereaza.
Puteti face aplicatii cu ulei de masline seara dupa demachere, zilnic, timp de doua, trei saptamani.
In cazul tenului obosit si uscat se pot pune comprese caldute pe pometi, frunte si tample timp de 5-10 minute, spaland apoi fata cu apa calda.
Pentru hidratare si pentru cresterea elasticitatii pielii pot fi folosite si cremele cu ulei de masline si plante medicinale. Se fierb plantele – tei, patlagina, musetel, coada soricelului etc – in ulei de masline si se adauga ceara de albine. Amestecul se strecoara fierbinte, iar dupa ce se raceste poate fi folosit ca si crema hidratanta (o data la doua zile).
Uleiul de masline este util si pentru maini si unghii. Dupa ce terminati de spalat vasele masati mainile cu ulei de masline. Pentru unghii se fac bai in ulei de masline cald la care sau adaugat cateva picaturi de zeama de lamaie. Baile dureaza timp de 20 minute.
Cateva recomandaai de masti cu ulei de masline:
- Masca cu pulpa de portocala, branza de vaci si ulei de masline: se amesteca pulpa de portocala cu putina branza de vaci si cu o lingurita de ulei de masline. Se lasa pe fata timp de 20-30 minute iar apoi se spala fata cu apa calduta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu