luni, 5 august 2013

SOS CARBONARA

Sosul carbonara (folosit pentru paste, in special spaghete, dar si fettuccine, rigatoni sau bucatini) este un tip de sos specific italian, bazat pe oua, parmezan, bacon si piper. Sosul a fost creat undeva la mijlocul secolului al XX-lea.
Reteta de carbonara variaza chiar si in Italia, dar cu totii cad de acord asupra faptului ca un tip de branza (parmezan, cascaval sau chiar o combinatie), oua, bacon sau carne de porc mai grasa si piper sunt ingredientele de baza. Carnea de porc e prajita in grasime (ulei de masline sau untura) si o combinatie de oua, branza si unt sau ulei de masline e combinata cu pastele fierbinti, astfel preparand termic ouale. Apoi este adaugata carnea de porc. In retetele italiene nu se foloseste smantana, ci doar in Statele Unite, Franta si Marea Britanie. Alte variatii anglo-franceze ale carbonarei mai includ mazare, broccoli sau chiar ciuperci.

Iata o reteta de carbonara:

Ingrediente:
250 gr. paste (spagetti de preferinta), 200 gr. kaizer, 2 oua, 1/2 cana de parmezan ras, 3 linguri unt, piper negru

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert cu putina sa re si ulei. Cind apa clocoteste se pun spaghetele (de preferat sa nu se rupa, caci se inmoaie imediat si "intra" in cratita). Concomitent intr-o tigaie cu putin ulei se prajesc cubulete de 1/2 cm de kaizer. Cind sint rumene (dar nu tari sau arse) se scot pe un servet de hirtie sa se scurga de grasime. Se bat ouale si se amesteca cu parmezanul ca sa fie o pasta ceva mai moale decit smintina, se adauga piperul. Cind pastele sunt gata, se strecoara, dar nu se clatesc!. Cratita in care a fost pasta se lasa pe aragaz, eventual la foc foarte mic si se pune 1 lingura de unt ca sa o tapeteze. Pastele calde se pun in cratita si se amesteca cu restul de unt in as fel incat spaghetele sa fie "acoperite". Se adauga ouale si kaizerul si se mai amesteca putin. Se servesc cu parmezan ras si pot fi decorate pe marginea farfuriei cu frunzulite de patrunjel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu