Maioneza se prepara foarte simplu acasa.
Ingrediente;
1 galbenus crud (sau 1 galbenus crud + 1 galbenus fiert)1 lingurita mustar
300 ml ulei
sare,
suc de lamaie
Preparare;
- Intr-un bol punem galbenusul crud. Pentru incepatori e mai usor sa se foloseasca in plus un galbenus fiert, fiindca NU SE MAI "TAIE".
- Adaugam mustarul si amestecam bine cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Daca folositi si un galbenus fiert trebuie sa frecati pana acesta se sfarma de tot, sa nu aiba cocoloase.
- Incepem sa punem ulei, cate putin, timp in care amestecam continuu in galbenus. Uleiul se picura incet. Pentru incepatori, cel mai bine e sa puna uleiul intr-un vas alaturat si sa puna cate o lingurita pe rand. Se amesteca bine dupa fiecare lingurita pana nu se mai vede uleiul si abia apoi se trece la urmatoarea lingurita.
- Cand maioneza incepe sa devina consistenta, se poate adauga mai mult ulei,amestecati neincetat si adaugati urmatoarea lingura de ulei doar cand anterioara este incorporata de tot.
* daca la final vi se pare ca ati avea nevoie de mai multa maioneza, puteti adauga o lingura de apa in ea ca sa se inmoaie, apoi sa mai adaugati ulei pana redevine consistenta. Astfel veti "inmulti" un pic maioneza. - Dupa ce faceti de 2-3 ori maioneza nu va mai fi nevoie sa folositi lingurita si lingura pentru a doza uleiul, veti turna direct din sticla, fiindca deja veti putea estima ochiometric cantitatea de ulei.
- Daca totusi se taie maioneza (risul e mai mare la inceput, pana incepe sa capete consistenta) adaugati inca o lingurita de mustar in maioneza si amestecati rapid pana maioneza isi revine.
- La sfarsit, cand ati incorporat tot uleiul, adaugati sare si eventual un strop de suc de lamaie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu