Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod
evident dulceata de capsuni. Consistenta dulcetei de capsuni este,
deasemenea, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea
de a gelifia dulceata odata fiarta.
Ingrediente ;
- 4 kg. de capsuni
- 3 kg. de zahar
- optional: 2 lamai potrivite cu coaja netratata
Cand incepe dulceata sa clocoteasca se va forma deasupra spuma care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna – in ea se concentreaza impuritatile continute de zahar:
Se urmareste cu atentie fierberea,
spumand dulceata constant si stergand marginea vasului de siropul care
adera cu un servet curat, umezit, pentru a evita caramelizarea si
inchiderea la culoare a siropului.
Dupa
trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin
sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de
boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata,
tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.
In borcanele curate, uscate si sterilizate ,
se pune dulceata fierbinte si se capseaza
imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea
vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de
bucatarie si paturi pentru a se raci in timp mai
indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va
pastra foarte bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu