luni, 8 octombrie 2012

PAINE DE CASA-Σπιτικό αφράτο ψωμί






Ingrediente:
400 gr faina, 225-250 gr apa, 4 linguri ulei, 7 gr drojdie uscata, 10 gr zahar, 8 gr sare
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un vas, adaugam drojdia in centrul fainii si le  amestecam impreuna. Facem o gropita in mijloc si adaugam apa calduta, uleiul, sarea si zaharul si incepem sa framantam cca 10 minute, pana cand sunt incorporate toate ingredientele si aluatul devine elastic (eu am amestecat cu o lingura mare de lemn).  Consistenta trebuie sa fie compacta. Se pune aluatul la crescut acoperit cu folie de alimente pentru 40 minute.
Dupa 40-45 minute se rastoarna aluatul pe masa, i se da forma dorita, il punem in tava de cuptor (de chec sau rotunda) unsa cu ulei de masline, acoperim cu un servet si mai lasam 20 minute la crescut. Incalzim cuptorul la 22o grade si inainte de a baga painea in cuptor o umezim cu apa foarte putina (cat sa luceasca), o pudram cu faina din belsug si o crestam in forma de grilaj cu un cutit bine ascutit. Taieturile le facem cu mare grija si nu apasam prea mult aluatul. O bagam la cuptor pentru 20-30 minute pana coaja se rumeneste. Se scoate pe un  gratar si se acopera cu un servet, daca vrem coaja mai moale.





Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το προζύμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου 30 βαθμούς

Για το ζύμωμα
340 γραμμάρια μπύρα κουτάκι
504 γραμμάρια αλεύρι (περίπου 4 φλιτζάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Όταν φουσκώσει το μείγμα μας ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γύρω – γύρω μέχρι να γίνει συμπαγής η ζύμη.

Παίρνουμε μια πετσέτα με ζεστό και καυτό νερό στο κέντρο και τη τοποθετούμε πάνω από το μπολ της ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Για το ζύμωμα
Αφού τη βγάλουμε απ’ τον φούρνο αρχίζουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να την μαζεύουμε από όλες τις μεριές με απαλές κινήσεις.

Αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνουμε σε ζεστό φούρνο 70 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν είναι πλέον έτοιμη χαράζουμε μια γραμμή στο κέντρο της ζύμης και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, για δυνατό φούρνο ρυθμίζετε στους 160.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu