vineri, 26 octombrie 2012

SALATA DE VINETE

 FACUTE LA PADURE...SUNTR SUPER BUNE..



 SI LANGA UN CARNAT...PE BAT...



Ingrediente salata de vinete:
  • 2 vinete mari, cu coaja lucioasa  (cred ca vinetele sunt singura leguma care nu trebuie sa fie tare cand o achizitionam)
  • 1/2 ceapa mica
  • 50-60 de ml. de ulei
  • sare, zeama de lamaie dupa gust
  • optional: 1 lingurita de mustar, 1 galbenus de ou crud..daca vrem sa facem si maioneza...
Preparare:
1. Ingredientele pe care le-am scris eu mai sus ajung pentru atata salata cat sa manance 4 persoane bine, la o singura masa. Daca vreti sa va ramana si pentru a doua zi, la frigider, dublati sau chiar triplati ingredientele.
2. In ce ma priveste, prefer salata de vinete natur, fara maioneza, fara adaus de ou, numai vinete coapte, sare, ulei si zeama de lamaie,
3. Cu toate ca prefer uleiul de masline tuturor celorlalte uleiuri, imi place asa de mult incat uneori il mananc cu paine,]
Si-acuma: primul pas in prepararea salatei este coacerea vinetelor....pana cand coaja li se carbonizeaza si miezul devine moale,Asadar: coaceti vinetele pe o plita incinsa, pe gratar, pe disc, in jar etc., intorcandu-le de jur imprejur ca sa se coaca bine.
Cand vinetele sunt bine coapte, se scot de pe gratar) si se aseaza intr-o sita asezata deasupra unui vas de colectare, se presara cu putina sare si se acopera cu un capac. Se lasa sa se raceasca complet, timp in  care se vor scurge de lichidul amarui pe care il contin ...
Vinetele se curata bine de coaja, eliminand orice urme de arsura. 
Vinetele tocate se pun intr-un castron si din acest moment povestea poate urma trei cai diferite:
1. Pentru salata de vinete natur se adauga ulei turnand in fir subtire in timp ce se freaca bine cu o lingura de lemn, invartind intr-un singur sens. Vinetele au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de grasime, asa incat vor deveni alifioase, cremoase. Dupa incorporarea uleiului (cat veti turna, atata se va incorpora, vinetele se comporta exact ca si galbenusul de ou la maioneza) se adauga ceapa tocata foarte fin, sare dupa gust si zeama de lamaie.
2. Pentru salata de vinete cu maioneza, se adauga peste vinetele tocate ceapa fin tocata si 2-3 linguri cu varf de maioneza, se amesteca si se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie dupa gust.
3. Pentru salata de vinete… de parc-ar fi cu maioneza, de fapt chiar este, doar ca nu este pregatita separat, se adauga peste vinetele tocate din castron ceapa, 1 strop de sare, mustarul si galbenusul de ou












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu