joi, 25 aprilie 2013

PESTE MIC PRAZIT- Μικρά ψαράκια (γαύρος , μαριδούλα κλπ ) τηγανητά



Ingrediente mancare

  • peste proaspat
  • cateva lamai
  • ulei
  • piper
  • marar
  • sifon sau apa
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare reteta

Pestele curatat si spalat il sarezi usor si il prajesti in cratita. Cat timp se prajeste pestele, amesteci intr-un vas adanc sifonul sau apa, uleiul, mararul, patrunjelul, tocate marunt, piperul, sarea si sucul de la cateva  lamai, in functie de cantitatea de peste.
Amesteci bine si, in momentul cand scoti pestele din tigaie, il pui direct in sos.
Pofta buna!


Μικρά ψαράκια (γαύρος , μαριδούλα κλπ ) τηγανητά

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ψιλό ψαράκι δεν γίνεται. Ακόμη κι εκείνοι που αρέσκονται στα πανάκριβα ψάρια, σπάνια μπορούν να αντισταθούν στο καλοτηγανισμένο ψιλό ψαράκι. Μη το περιφρονήσετε αν το βρείτε φρέσκο. Είναι φθηνότερο από πολλά άλλα που θεωρούνται πολυτελείας αλλά δεν υστερεί σε διατροφική αξία και νοστιμιά


Υλικά:


Ψιλά ψαράκια (γαύρο, μαριδούλα, αθερίνα κλπ.) κατά βούληση και κατά υπομονή…
Ανάλογο αλάτι
Ανάλογο αλεύρι (ξεκινάμε με μια κούπα αν έχουμε 1 κιλό ψάρι και συμπληρώνουμε)
Ανάλογο λάδι (εννοείται ελαιόλαδο που είναι και το καλύτερο και το υγιεινότερογια τηγάνισμα. Μην επαναλαμβάνομαι…Τα έχω πει εδώ κι εδώ )
Λεμόνια (και στην προετοιμασία και στο σερβίρισμα)


Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα ψαράκια.
Για το μεν γαύρο, κόβουμε με το χέρι το κεφαλάκι και απομακρύνουμε τα εντόσθια. Λέπια δεν έχει!

Για τις μαριδούλες τώρα, από τις πολύ μικρές βγάζουμε μόνο τα εντεράκια της κοιλίτσας (οι ψαράδες λένε ότι ούτε αυτό χρειάζεται …) και από τις μεγαλύτερες βγάζουμε και τα βράγχια. Πλένουμε καλά καλά τα ψαράκια και τα στραγγίζουμε. Τα αλατίζουμε .Πλένουμε ένα λεμόνι και το σφίγγουμε πάνω τους. Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε κομματάκια και τις σκορπούμε στη λεκανίτσα. Έτσι σφίγγει η σάρκα τους και δεν διαλύονται στο τηγάνισμα.Τα ανακατεύουμε, και τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε λίγα λίγα. Πιάνουμε τις ουρίτσες τους και τις κολλάμε μεταξύ τους. Έτσι φτιάχνουμε ομαδούλες τριών ή τεσσάρων ψαριών ανάλογα το μέγεθος, τις τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τις αραδιάζουμε σε ένα πιάτο.
Βάζουμε το λάδι να κάψει στο τηγάνι (αλλά όχι να καπνίσει) και βάζουμε λίγες λίγες τις ομαδούλες, για να μη πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. 

Όταν γίνουν από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε από το πλάι με το πιρούνι –δεν τρυπάμε- να δούμε αν είναι έτοιμες), γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.


Σερβίρουμε αμέσως τα ψαράκια μας, με μπόλικο λεμόνι .Τα συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή με πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Επιτυχημένα είναι αν είναι τραγανά και τότε τρώγονται ολόκληρα, ακαθάριστα, και …ασταμάτητα!


Παρατηρήσεις:


1) Το ψάρι θέλει γύρισμα μια φορά. Περιμένουμε λοιπόν όσο χρειάζεται να γίνει η μια πλευρά και μετά γυρίζουμε. Μετά το γύρισμα μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο την θερμοκρασία. Στη δεύτερη τηγανιά την ξαναψηλώνουμε κ.ο.κ.
2)Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο λάδι ή ανανεώνουμε το λάδι αν μαυρίσει. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του αλευριού, αν τηγανίσουμε πολλά ψάρια.
3) Το λεμόνι το βάζουμε την ώρα που είναι να τα φάμε για να μη μαλακώσουν και αναπαλιάσουν.
4)Τελευταία άκουσα ότι στο αλεύρι τηγανίσματος κάποιοι τρίβουν κάποιο ξερό μυρωδικό (π.χ. ρίγανη). Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή αλλά σε μεγαλύτερα ψάρια.
5)Δεν έχω δει πουθενά αλλού να τηγανίζουν σε ομαδούλες τα ψαράκια. Ακόμη και στην Κρήτη, μετά την εμφάνιση της φριτέζας τα ρίχνουν «χύμα» στο λάδι. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν τα κάνουν έτσι και σε άλλα μέρη.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu