- -150 g unt/margarina
- -1 ou
- -80 g zahar pudra
- -350 g faina
- -1 varf de cutit sare
- -3-4 linguri lapte sau apa rece
- + -100 g miez de nuca prajita
- -2 borcane gem de prune
- -1 lingurita scortisoara
- -2 linguri gris
Se amesteca faina cu zaharul pudra si untul taiat cubulete, pana devine un aluat nisipos. Se adauga oul si laptele rece si se framanta un aluat elastic si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider minim 30 minute.
Dupa cele 30 minute, se scoate si se imparte in doua. (2/3 si 1/3) Partea mai mare de aluat (2/3) se intinde si se pune intr-o forma de tarta. Se inteapa din loc in loc cu o furculita si se pune in cuptor pentru 10 minute. Apoi se scoate, se pune grisul si peste el, gemul de prune amestecat cu scortisoara. Din restul de aluat se taie fasii din care se face grilajul de deasupra..eu azi nu am facut cu glilaj pt ca am facut aluatul la ochii si am pus ce a ramas tot deasupra...e super faina si asa..
. Se unge grilajul cu galbenus de ou si se coace 30-35 minute pana se rumeneste.
Se pudreaza cu zahar.
Υλικά
- 300 γρ. μαργαρίνη
- 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 3 κ.σ. νερό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο (όποια σας αρέσει) ή ανάμεικτες
2. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να ξεκουραστεί. Έπειτα τη χωρίζουμε: παίρνουμε τα 2/3 της και φτιάχνουμε μία μπάλα. Τη βάζoυμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ.
3. Στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. κι απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδονάκια. Τα βάζουμε πάνω στη μαρμελάδα σταυρωτά, σε σχήμα ρόμβου.
4. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu