luni, 26 septembrie 2011

TZATZIKI...SOS GRECESC

Nu am intalnit inca omul caruia sa nu ii placa tzatziki. Amestecul de iaurt cremos si castravete racoritor, cu iz de usturoi (cu care noi romanii ne impacam destul de bine) e tot ce ai nevoie sa improspetezi o banala carne la gratar cu cartofi prajiti.


Ingrediente simple: iaurt, castraveti, usturoi si ulei de masline.
Tot secretul unui tzatziki de succes,  sta in iaurt. Pana de curand era aproape imposibil de gasit si la noi un iaurt destul de bun pentru un tzatziki adevarat.
 Motivul pentru care e nevoie de iaurt procesat in stil grecesc este faptul ca, dupa ce se adauga castravetele si uleiul de masline, nu se transforma intr-o supa alba cu taietei de castravete prin ea, ci ramane la stadiul de sos.
Un castravete potrivit, se da pe razatoare si se stoarce de zeama.
.
Castravetele se curata de coaja si se da pe razatoare. Apoi se ia gramajoara si se stoarce vartos cu mana. Ideea e sa se extraga cat mai mult lichid din castravete pentru a evita supa mai sus mentionata.
Se adauga usturoiul maruntit si se amesteca in bol cu iaurtul.
 La doua iaurturi, se adauga sare, putin piper si ulei de masline (2-3 linguri).
Putin ornament… si gata!
Se amesteca se stropeste cu putin ulei de masline pe deasupra (doar de aspect).
Atentie! De cantitatea de usturoi pe care o puneti depinde si cat de greu sau usor devine sosul.
Kali orexi!

YLIKA;
  Υλικά για 1 μεγάλο μπολ
1 κιλό γιαούρτι σουρωτό
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 μεγάλο αγγούρι ολόκληρο με το φλούδι του
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τη διακόσμηση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μερικές μαύρες ελιές
  BYMATA;
Πλένουμε καλά το αγγούρι ολόκληρο με το φλούδι του, κόβουμε τις άκρες του και το τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή μεριά. Το αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να σουρώσει τα υγρά του για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν το σφίγγουμε με το χέρι να στεγνώσει εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι μας. Ρίχνουμε μέσα το στιμένο αγγούρι και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνει κρέμα και το ρίχνουμε μέσα στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μπολ, περιχύνουμε με λίγο λάδι και διακοσμούμε με μαύρες ελιές.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu