joi, 6 iunie 2013

CARNE DE MIEL LA CUPTOR-Τραγανό αρνάκι με πατάτες …που κανείς δεν αρνήθηκε!

 

Ingrediente

1 pulpa de miel
sos harissa
2 catei mari de usturoi
sare, piper macinat
1/2 legatura de rozmarin
1 kg de cartofi
zeama unei lamai
2 cepe mari
1 cutie cu rosii tocate (400 g)
2 foi de dafin
1 baton de scortisoara de 1 cm
60 g de unt
125 ml de vin rosu

Mod de preparare

Cureti usturoiul si il tai de-a lungul in bucati, apoi cureti ceapa si o tai felii. Despici pulpa in forma de romb cu un cutit ascutit. Ungi suprafata cu sos harissa. Pui cate o feliuta de usturoi si o crenguta de rozmarin la intersectiile laturilor si dregi cu sare si piper.
Asezi intr-o tava unsa si lasi in cuptor la 2000 C timp de o ora. Scazi temperatura la 180 de grade C. Intre timp, cureti cartofii si tai in ei o adancitura, pana la jumatate. Ii asezi in jurul pulpei de miel, presari cu zeama de lamaie, dregi cu sare si piper si pui deasupra rosiile si ceapa.
Adaugi untul in gramajoare, torni vinul rosu peste si mai lasi 90 de minute in cuptor, la 180 de grade C. Intorci din cand in cand.
Servesti pulpa de miel cu legumele si sosul asezate dupa gust.

Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (ήτοι, μισό)
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 κιλό πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες  «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
2 λεμόνια στιμμένα
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι

Προερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Eτοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι. Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu