luni, 21 mai 2012

CREMSNIT- Γαλακτομπούρεκο










INGREDIENTE;
Foi
375-400 g aluat frantuzesc sau foi cumparate gata facute
Crema
900 ml lapte
115 g amidon
  4oua
250 g zahar
1 lingura esenta de vanilie


Mod de preparare:

Foi:

Se imparte aluatul in 2 parti egale. . O foaie se taie in 12 dreptunghiuri egale, iar cealalta se lasa netaiata. Se coc in cuptorul incins la 190° C cam 12-15 minute,daca sant coapte e si mai usor..eu am luat coapte,..

Crema:

Intr-o cratita (de teflon daca aveti) de 2L se freaca zaharul cu ouale, amidonul si cateva linguri de lapte rece. Restul de lapte se da intr-un clocot. Se pune fierbinte peste oua amestecand continuu.Craticioara se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund si sa se afume.

In momentul in care a inceput sa se ingroase se amesteca mai repede ca sa nu se formeze cocoloase. Se mai tine pe foc cateva minute, pana incep sa apara bule - adica pana incepe sa fiarba. Se ia de pe foc, se adauga vanilia si se amesteca.Intr-o tava sau o rama cu latura de 24 de cm se asambleaza cremsnitul.

Se pune foaia intreaga la fund. Se toarna crema fierbinte si se niveleaza cu o spatula sau un cutit. Deasupra se pun bucatile coapte de aluat, una langa alta. Se da la frigider cand s-a racit. Se taie a doua zi sau cand se serveste. Se poate pudra cu zahar....eu am sfaramat foaia de deasupra mi-a placut mai mult asa..si am taiat si feliute de banana..



YLIKA;
3 λίτρα αγελαδινό γάλα
600 γραμ ζάχαρη
Ξύσμα 3 λεμονιών
600 γραμ αβγά
210 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
90 γραμ νισεστέ
150 γραμ φρέσκο βούτυρο
Βράζετε το γάλα και μόλις φτάσει στους 50ο βγάζετε λίγο γάλα και προσθέτετε σε αυτό τη ζάχαρη, τα αβγά, το σιμιγδάλι και το νισεστέ που από πριν τα έχετε ανακατέψει. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα για να μην σβολιάσει το μίγμα.
Προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα και όλα τα υλικά μαζί με το γάλα βράζουν στους 92ο. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και στους 50ο ρίχνετε το βούτυρο και το λεμόνι.
Κόβετε 12 κομμάτια-καπάκια από φύλλο κρούστας. Τα ρετάλια που βγαίνουν θα χρησιμοποιηθούν σαν φύλλα βάσης.
Βουτυρώνετε με σκέτο βούτυρο πέντε μεγάλα φύλλα κομμένα στη μέση και τα τοποθετείτε σταυρωτά στο σκεύος βάζοντας ανάμεσα βουτυρωμένα και τα κομμένα φύλλα.
Γεμίζετε με την κρέμα που ετοιμάσατε (600 γραμ) και κουνάτε λίγο το σκεύος για να πάει η κρέμα παντού.
Κλείνετε προσεκτικά τα φύλλα της βάσης και μετά τοποθετείτε τα φύλλα-καπάκια αφού τα βουτυρώσετε ένα-ένα. Χαράζετε ελαφρά τα δύο πρώτα καπάκια και το βρέχετε.
Ψήνετε στον φούρνο στους 180ο πάνω-κάτω για 50-55 λεπτά. Αφού το ξεφουρνίσετε το αφήνετε 5 λεπτά και το σιροπιάζετε με κρύο σιρόπι.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu