marți, 22 mai 2012
SUC DE PORTOCALE.-Πορτοκάλa.
Se spune ca daca mananci un mar pe zi, nu o sa ai prea mult de-a face cu colegii mei, doctorii. Ei bine, doua pahare de suc de portocale consumate zilnic contribuie la efortul de prevenire a hipertensiunii arteriale.
Intr-un studiu publicat in mai 2002 in revista americana "Today's Dietitian", 25 de subiecti au fost invitati sa consume patru bauturi diferite, dintre care trei erau suc natural de portocale (cu diverse adaosuri) si unul, un suc oarecare, la care s-a adaugat vitamina C. Studiul a durat 6 saptamani, timp in care fiecare subiect a consumat pe perioade de cate doua saptamani, suc de portocale sau sucul considerat placebo. Doza zilnica consta in doua pahare de suc (in jur de 400 grame). Cercetatorii au masurat tensiunea arteriala la sfarsitul fiecarei perioadei de doua saptamani.
Constatarile oamenilor de stiinta au fost urmatoarele: cei care au consumat suc natural de portocale au inregistrat in medie o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 7% si a tensiunii arteriale diastolice cu 4,6%. Cei care au consumat sucul-placebo nu au inregistrat aceste modificari. Practic, nu a avut nici o importanta daca a fost adaugata vitamina C (sau in alte studii, vitaminele C si E).
Autorii au presupus ca unii din nutrientii ce se gasesc in sucul de portocale, printre care potasiu, vitamina C si alti antioxidanti au fost responsabili de reducerea tensiunii arteriale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu