marți, 1 ianuarie 2013

BASILOPITA...SAU PITA LUI SF.VASILE..
















 ACEASTA PITA SE FACE IN GRECIA DE SF VASILE..SI SE TASIE 4 BUCATI...UNA PT ISSUS..UNA PT FAMILIE..UNA PT SARACI SI UNA PT STRAINI..ESTE RETETA SIMPLA..DOAR CA INAUNTRU SE PUNE UN BANUT..CINE IL VA GASI VA AVEA SPOR IN CASA TOT ANUL..ERA FOARTE FRUMOS..PT CA TAIEREA ACESTEI PITE SE FACE LA TOATE LOCURILE DE MUNCA CA UN OMAGIU SFANTULUI..SI SE TERMINA CU SERBARE...
1 MARGARINA
6 OUA
2 CANI DE ZAHAR
I CANA DE LAPTE SAU IAURT GROS
1/2 KG FAINA
1 PAHAREL MIC DE CONIAC
COAJA DE LA O PORTOCAL
VANILIE
UN PIC DE SARE
1 PRAF DE COPT
SI DACA VRETI NUCI..IN GRECIA AVEAM AMIGDALA..ADIKA ALUNE TAIATE SUBTIRE PE CARE LE PUNEAM DEASUPRA

 mai muli anii si mai multe vasilopites...

O SA MAI PUN POZE ANUL ASTA MI-A CAZUT BANUTUL MIE..HAHA CE FAIN...
DECI CUM FACEM ACEASTA PITA..
EU AM FACUT-O ASA CUM IMI PLACE MIE..
INTR-UN CASTRON AM AMESTECAT OULELE CU ZAHARUL,VANILIA,COAJA DE PORTOCALE EU ANUL ASTA AM PUS LAMAIE..SE LE-AM BATUT LA FULL CU MIXERUL..
APOI AM ADAUGAT 5 LING IAURT AM VRUT SA VAD CUM IESE ..DECI ANUL ASTA AM SCHIMBAT NU AM PUS LAPTE..APOI MARGARINA TOPITA..PRAFUL DE COPT..SI 1 PAHAREL DE SAMPANIE..
DUPA ACEA AM PUS FAINA SI AM MAI AMESTECAT PUTIN..AM PUS SI ALUNE ..SI BINEINTELES INTR-UN LOC AM PUS BANUT..O SA PUN POZELE SI O SA VEDETI..
LA CUPTOR LA FOC NORMAL..C-AM 35-45 MIN...
DUPA CE AM SCOS-O AM LASAT-O IN FORMA SA SERACEASCA AM VAZUT LA TV CA E MAI BINE ASA..NU A MAI RAMAS NICI O FELIE..ASA CA A FOST BUNA..SI SA DUS SI DE ANUL ASTA ..VASILOPITA..


 si pt ca al meu e grec si adora mancarea din tara lui am facut-o
va scriu un pic mai tarziu si cum se face pt ca ma doarele spatele acum si nu mai pot scrie...
SA AVEM UN AN MAI BUNA SI SA FIM MAI BUNII IN 2013
LA MULTI ANII

Μια λαχταριστή συνταγή για παραδοσιακή Βασιλόπιτα, που σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα, αφού τα υλικά του είναι φτηνά και καθημερινά.

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του διαδικτύου για Βασιλόπιτα, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τι θα χρειαστείτε:
250 γραμμ. μαργαρίνη
2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι τσαγιού καβουρδισμένα, χοντροκομμένα αμύγδαλα

Πως θα το ετοιμάσετε:
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνετε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε ελαφρά.
Αλείφετε με μαργαρίνη ένα ταψί και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Προσθέτετε το νόμισμα και, αν θέλετε, πασπαλίζετε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζετε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει.
Κοσκινίζετε από πάνω, εφόσον θέλετε, ζάχαρη άχνη.

Καλή Χρονιa.......2013....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu