joi, 10 ianuarie 2013

Cartofii prajiti: subiect de disputa intre Franta si Belgia

Unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate ale culturii europene a fost abordat intr-o dezbatere publica la Bruxelles. Franta si Belgia se lupta pentru suprematie in aceasta bizara competitie: fiecare dintre cele doua tari are propria legenda cu privire la aparitia cartofilor prajiti.
Conform legendei franceze, "frites" au fost inventati de comerciantii de pe cel mai vechi pod Paris, Pont Neuf, acestia comercializandu-i imediat dupa Revolutia franceza din secolul al 18-lea.
Legende din folclorul belgian considera cartofii prajiti drept o inventie accidentala a secolului 17, de catre oamenii din Namur, o regiune ce a devenit mai tarziu sudul Belgiei. Istoria spune ca intr-o iarna, cand raul Meuse a inghetat, pescarii locali au taiat cartofii in felii subtiri, asemanatoare pestilor mici si i-au prajit.
Disputa a avut loc la Bruxelles, in cadrul unui festival culinar numit Brusselicious, unde experti culinari si istorici din ambele tari si-au spus parerea, si au incercat sa dovedeasca apartenenta acestui fel de mancare. Pierre Leclerc, profesor la Universitatea din Liège, a recunoscut faptulca exista putine dovezi in favoarea Belgiei. Cu toate acestea, el spune ca cercetarea stiintifica serioasa este doar la inceput.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu