În ultimii ani, se cercetează tot mai intens corelaţiile dintre stilul de viaţă adoptat şi apariţia unor boli şi afecţiuni, de multe ori, cu implicaţii grave pentru pacient şi familie.
Pentru o distribuţie cât mai corectă a caloriilor şi menţinerii unei greutăţi corporale optime, programul nutriţional ideal trebuie să conţină 5 mese/zi şi să echilibreze caloriile asimilate prin exerciţii fizice.
Specialiştii recomandă împărţirea caloriilor pentru fiecare masa (mese pierdute=calorii pierdute): 20 % pentru micul dejun, 25-35% pentru prânz, 15-20% pentru cină şi 10-15% X 2 pentru gustări.
Sugestii pentru...
Mic dejun: cereale şi lactate slabe sau câteva felii de pâine integrală cu brânză/unt şi miere/2-3 felii de caşcaval.
Prânz: Supă/ciorbă şi legume crude,
brânză, carne slabă, măsline verzi sau peşte/vită/curcan/pui şi legume
crude/gătite sau cartofi/orez şi legume crude.
Cină: Legume crude/gătite + pui/curcan/vită/peşte sau supă/ciorbă şi legume cu brânză +/- carne slabă.
Recomandări pentru un stil de viaţă sănătos:
- Luaţi micul dejun până în ora 9. Nu se va sări peste micul dejun!
- Gustările trebuie consumate la 2-3 ore după micul dejun şi prânz.
- Pranzul trebuie luat între 13-15.00.
- Cinaţi intre orele 18-21.00.
- Consumaţi zilnic minim 2 litri de apă, ceai sau suc din fructe proaspete.
- “Ciuguliţi” când vreţi să mâncaţi ceva hipercaloric (nu toată farfuria si maxim 1-2 ori/zi).
- Mâncaţi cel puţin un grapefruit la 2 zile.
- Mâncaţi cel puţin 2 porţii de lactate zilnic.
- Consumaţi zilnic 5 porţii de fructe şi legume crude.
- Maxin 3 ouă/săptămână (sau schimbaţi cu ouă de prepeliţă).
- Maxim 4 felii de pâine/zi.
- Evitaţi carnea grasă sau prăjelile (cel mult 1 dată/săptămână).
- Nu înlocuiţi fructele cu dulciuri atunci când simţiţi nevoie de dulce.
- Nu combinaţi cartofi/paste/orez şi carne la aceeaşi masă (maxim 1 dată/săptămână, la prânz).
- Nu mâncaţi dulciuri după masă (încercaţi să mâncaţi doar o jumătate de porţie, inainte de masă).
- Nu amestecaţi în aceeaşi zi 2 alimente hipercalorice(pizza şi prăjituri)
- Pentru desert, o singură dată pe zi, la gustări, puteţi consuma îngheţată, prăjituri
cu fructe şi cât mai puţin blat, milkshake, banana split, câteva tablete de ciocolată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu